Namazı terk etmek

Her müslümanın bildiği gibi namaz farz ibadetlerdendir ve Hz. Peygamber (a.s.v) şöyle buyurmuştur : ‘’Kıyamet günü kulun, muhasebesi yapılacak ilk ameli namazdır.Namazı tamam ise kurtulur, kazanır. Noksansa mahrum olur, hüsrana uğrar.’’ (Tirmizi)

Peki insanlar bunu bile bile neden namaz kılmaktan yoksundur ? Bunun bir çok sebebi var tabiki ama her sebebin başı tabiki insanın nefsinin arzu isteklerine karşı koyamamasıdır .Kimilerine göre namazın terkinin sebebi iş yoğunluğu ,kimine göre isteksiz olması ,kimine göre bulunduğu toplum …Bu örnekler çoğaltılabilir .Peki hiç düşündükmü acaba namazın terkinin neden affı yok ??Neden illa kılmak gerekiyor? Hasta olsan oturarak ,tamamen felçli olsan dahi neden yinede gözle kılman gerekiyor namazını ? Abdest için su bulamasan teyemmümle yinede kılman gerekiyor? Çünkü bir kere terk ettinmi ,herhangi bir sebepten aksattın mı geri dönüşü zordur .Nefsinle mücadelen zordur .İşte bu yüzden ne halde olursak olalım bu ibadeti aksatmamak zorundayız .

Allah-u Zülcelal cehennem ehlinin halini anlatırken şöyle buyurmakta;

—Sizi cehenneme sokan nedir’’?
—Biz namaz kılanlardan değildik, fakire yedirmezdik, batıla dalanlarla beraber bizde dalardık. Ceza ve hesap gününü yalan sayardık. Nihayet bize ölüm gelip çattı. Artık şefaatçıların şefaatı onlara fayda vermeyecektir. (Müddesir: 42-48)

Bir hadis-i şerifte Hz. Peygamber (a.s.v) şöyle buyurmaktadır; ‘’Bizimle onlar (yani gayr-i Müslimler) arasındaki ahid –söz- namazdır. Kim onu terk ederse kafir olmuştur.’’ (Hakim)

Yine bir hadis-i şerifte: ‘’Kul ile küfrün arasında namaz terk etmek vardır’’ buyurulmaktadır. (Müslim) Her iki hadisde sahihtir.

İbn-i Hazm, ‘’Küfürden sonra günahların en büyüğü namazı terk etmek ve haksız yere bir müslümanı öldürmektir’’ der.
Hiç düşündük mü bunu ? namaz kılmamakla bir müslümanı öldürmüş kadar günaha girdiğimizi ?

Her ne kadar yaşadığımız zaman namaz kılmamayı meşrulaştırsa da hadis ve ayetlere sırt dönemeyiz ,görmezden gelemeyiz .

Bir yanıt yazın